dilluns, 2 de juny del 2008

Pic d’Ernio – Gipuzkoa (Euskadi)

El dissabte passat aprofitarem que havíem d’anar a Euskadi, per fer algo de muntanya, com no! Ja sabíem que l’oratge no seria bo, però en sort podríem fer una passejada.
No coneixíem massa la zona, així que abans d’anar Fern i Iran em recomanàrem un parell de llocs: l’Ernio, un cim d’uns 1000 metres al N de Tolosa i el Txindoki, un cim molt més conegut que l’anterior, a la Sierra del Aralar.
Efectivament, el dissabte de vesprada ens va caure una bona tronada i pareguérem el dia. Diumenge va eixir el sol i a caminar! Es decidirem per l’Ernio, des de el paratge de Iturriotz. A Iturriotz s’arriba en cotxe des del poble de Asteasu en uns 15 minuts. A Iturriotz hi ha una impressionant casa que sembla ser una “venta”.
Des de Iturriotz ix un camí cap al S, senyalat amb marques grogues/blanques que et porta a l’Ernio. Coincideix durant un tros amb el GR-?, així que també hi ha marques rojes/blanques.
La ruta dura 1:30-2 h i té un desnivell positiu d’uns 500 m. No te cap dificultat tècnica però val la pena solament per les vistes de la costa Gipuzkoana, mentre es puja; i de les serres properes des del cim. Què verd que estava tot! Impressionant!

A 30-45 min del cim hi ha un “bar”, on sembla que fam un caldo i uns entrepans de xistorra acollonants... I a 5 minuts del cim hi ha una espècie de borda, molt neta, perfecta per a passar la nit (si ho haguérem sabut abans...).

El cim es particular, està ple de creus, com si fora el Nou Creus, del circ de Núria, però a lo gran.

En fi, una excursió diferent, fàcil, però si s’està per la zona, paga la pena, caminar fins a l’Ernio i gaudir del paisatge d’Euskadi!